maanantai 15. heinäkuuta 2019

Komulanköngäs 15.7.2019

Tämmöinen 62km edestakainen pyörälenkki Hyrynsalmelta Komulankönkäälle pieniä vesiputouksia ihmettelemään. Tähän meni kuutisen tuntia kaikenkaikkiaan.

Etsin matkan varrella olevaa Tuomijoen riippusiltaa. Huonot opasteet. Tämän ensiksi löysin. Tämänkö ne on räjäyttänyt Rukajärven tie -elokuvaa varten? Toisetkin etsivät samaa mestaa.

Löytyi lopulta. Kävin toisella puolella.

Ylä- ja alamäkeä. Mäet on pitkiä, ylämäet kävelee. Samalla voi puristella kikkeliä, niin saa veren liikkeelle alhaalla.

Pikkuhiljaa lähestyy Ukkohalla matkan varrella.

Ukkohallan laskettelukeskus. 

Vesiurheilumahdollisuuksia. Mitään toimintaa täällä ei ole. Muutama mökkeilijä, kaupat ja ravintolat kiinni. Eväitä oli vähän ja toivon että täältä olisi saanut lisää.

Komulankönkään myllyn rakennus. Turistit ovat merkanneet reviiriään. Paikalla kaksi työmiestä korjaamaassa rakennusten kattoja. Siinä heidän tekemiä tukipuita. Seuraavaksi uusivat tämän.
Uusi tuohikatto ja myllykivi. Vielä ei ole vettä tullut tarpeeksi testiä varten sanoi työmies.



Vieressä saunarakennus johon jo saatu uusi tuohikatto tehtyä. Mahdollisimman samanlaisen tekivät ilman nauloja. Mummi kertoo lapsena nukkuneensä täällä, kun on ollut isänsä kanssa töissä myllyllä. Siitä on varmasti yli 70 vuotta vierähtänyt.

Kiuaskivet.
Myllyn vesiputous.

Vasemmalla on luonnon muovaama vesiputous ja tuo jossa mylly on, sen ovat aikoinaan louhineet käyttöä varten.

Sää taas suosi matkailijaa. Kylmää oli ja lähtiessä vielä tihutti. Kaipa tätäkin matkaa voi lämmöllä myöhemmin muistella vaikka nyt kirjoittaessa ei niin hyvät fiilikset jäänytkään.

Suomen toiseksi suurin putous olisi myös aika lähellä. Hepoköngäs on tästä n.20km päässä. Sinne ei nyt ollut voimia lähteä heikon evästilanteen ja sään puolesta. Joku toinen kerta. Vorlokin kalliorailokin on jonkunmatkan päässä metsässä. Se on luultavasti samanlainen kuin tuo Hiidenkirkko. Autohan tässä pitäisi hommata niin jaksaisi kiertää enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pariisin reissu 3.-6.10.2019

Pariisissa työporukan virkistysmatkalla lokakuussa Laskeutumassa Charles de Gaulle lentokentälle. Mukavia maisemia pikkukylistä näkee...